Kolač sa makom

Potrebno

2 šolje jogurta

1.5 šolja šećera

200gr. mlevenog maka

3 šolje brašna

1 šolja ulja

Kašičica sode bikarbone ili ceo prašak za pecivo

Kolač se vrlo jednostavano i brzo priprema. Umesto belog brašna dodajem integralno, ovseno ili pola heljde pola belog brašna. I umesto običnog ulja ubacim maslinovo. Zdravo,a ukusno.

Pomešate sve sastojke u jednu posudu i napravite homogenu masu. Uvek prvo sipam jogurt, pa u njega dodajem ostale sastojke.  Lakše se mešaju sastojci i pravi homogena masa. Zagrejte rernu. Najbolje je ukoliko imate u kući papir za pečenje pa njega postavite u pleh i izručite smesu. Ukoliko vam nije pri ruci pleh podmažite i pospite brašnom. Smesa se peče na 180 stepeni, malo više od pola sata. Probodite čačkalicom ili nožem smesu i vidite da li je gotovo. Vruć kolač prelijte glazurom i ostavite da se ohladi.

Za glazuru kolača sa makom je potrebno:

150gr čokolade za kuvanje

150ml mleka

20gr. putera

Rastopit čokoladu, puter i mleko. Kada se masa ujednači preliti vruć kolač sa makom.

kolac sa makom