Sladoled

Domaći sladoled omiljena poslastica svih nas. Ne poznajem osobu koja nije ljubitelj ovog dezerta. Bilo da je čokoladni, voćni, sa slatkom pavlakom, mlekom ili jogurtom, obožavan je u svim verzijama.

Značenje imena “sladoled” varira od zemlje do zemlje. Termini kao što su “zamrznuti krem”, “zamrznuti jogurt”, “sorbet”, “gelato” i drugi se koriste za razlikovanje različitih sorti i stilova sladoleda.

Sladoled poreklo

Tačno poreklo sladoleda nije poznato. Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile dezert napravljen od od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega. Dokazano je da prve mašine za pravljenje sladoleda potiču iz Kine. U Persijskom carstvu su mešali sok od grožđa sa snegom, koji je specijalno dopreman i čuvan iz zimskih krajeva. Kasnije su led mešali sa šafranom i voćem.

Smatra se da su Arapi prvi počeli da prave sladoled sa mlekom, kao i da su ga oni doneli u Evropu, radeći na Siciliji. Gde su i preneli svoje umeće pravljenaja ove nezamenljive poslastice.

Aleksandar Veliki, je obožavao da jede sneg sa ukusom meda, čak je i svoju vojsku okrepljivao sladoledom.

Jedno od prvih mesta gde se služila ova poslastica za šire mase u Evropi je bio Kafe Procope u Francuskoj, koji je počeo da služi sladoled u kasnom 17. veku. Sladoled je pravljen od mleka, krema, putera i jaja. Međutim, i dalje je bio favorizovan za elitu i nije bio toliko popularan među svim slojevima.

Sladoled je po prvi put prodavan u supermarketima od 1930. godine. 1924. godine je izmišljen kornet, koji je izgledao kao jestiva ponuda. Danas se smatra da se oko 5.9 milijardi litara sladoleda i sličnih svakodnevnih ledenih proizvoda proizvedeno godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe, građani Sjedinjenih Država jedu u proseku oko 15 litara sladoleda po osobi godišnje.

Najskuplji sladoled košta 1000 dolara. Napravljen je od 23 – karatnog zlata, kavijara i drugih skupih sastojaka.

sadoled