Torte i kolači

Važni događaji u životu svakog čoveka obeleženi su tortama i kolačima. Ne možemo zamisliti ni jednu proslavu bez ukusnog dezerta, bilo da su čokoladni, voćni, kombinovani, retko kada uspevamo da odolimo ovim ukusnim poslasticama.

Ne zna se tačno vreme kada je nastala prva torta ali se smatra da su egipćani prvi počeli da u smesu za pravljenje hleba stavljaju med. Taj period se smatra početkom pravljenja torti. Kasnije su Italijani u 16. veku dodavali jaja, mast i neke druge sastojke.

Tokom 18. veka, torte su masovno počele da se prave za proslave, u bogatim kućama, a tek od 19. veka i siromašniji slojevi su pravili torte, kada su belo brašno i šećer postali jeftiniji i njima dostupni. Od 19. veka kreće ekspanzija torti i kolača po celoj Evropi.

Smatra se da je Linzer torta najstarija napravljena torta, 1653. godine ali se ne zna ko ju je napravio.
Linzer torta pravi se od testa (brašno izmešano sa maslacem, šećerom, mlevenim prženim lešnicima i jajima) kojem se dodaju začini; vanila, izrendana limunova kora, cimet i klinčići u prahu. Pre pečenja polovina testa stavlja se u okrugli kalup i premazuje marmeladom od malina, a od druge polovine se izrađuju specifične trake od testa za izradu gornje rešetke .

torte i kolači
Table with cake, pies, cupcakes, tarts and cakepops. Studio shot on brown wooden background. Flat lay.